A kreatív szakmában egyre gyakrabban előfordul, hogy a cégek szabadúszó grafikusok, tervezők, szövegírók, fejlesztők segítségét veszik igénybe. Sőt, maguk a reklámügynökségek is szívesen építenek ki maguk körül egy rugalmasan igénybevehető freelancer-csapatot. Miért jó freelancerekkel dolgozni, és hogyan lehet a maximumot kinyerni egy ilyen együttműködésből? A Briefly  segítségével összeszedtük a 10 legfontosabb okot arra, hogy miért érdemes egy (vagy több) független szakértő alkalmi segítségét igénybe venni!

1. Mert elérhetőek

A szabadúszók óradíjai  vagy csomagárai jellemzően az ügynökségi mérce alatt maradnak, mert arányaiban hatékonyabban oldják meg a saját munkafeltételeik megteremtését (pénzügy, adminisztráció, munkaeszközök). Az ügynökségeken a szeniorok és csapatvezetők átnézik az anyagokat, ez az a többszűrős, többszempontú folyamat, amit egy magányos szabadúszó nem tud reprodukálni, és ezért léteznek még az ügynökségek: komplex feladatokat nagy tapasztalattal és magas színvonalon tudnak végrehajtani. A piacon viszont rengeteg szereplő van, akinek a freelancer lenne a tökéletes megoldás:

2. Mert magas színvonalú munkát végeznek

A   freelancerek között is nagyon sok nagyon ügyes és profi kreatív van, sőt – az igazán jók szívesen dolgoznak egyedül, például azért, hogy ne kelljen másokkal egyeztetni, illetve, hogy saját maguk választhassák meg a projektjeiket. Ma már nem ritka, hogy a legkeresettebb freelancerek olyan nagy ügyfeleknek is dolgoznak, amelyekről elképzelhetetlen lett volna, hogy ne ügynökséget vegyenek igénybe az adott feladatra. 

Ennél még izgalmasabb, hogy a freelancerek miatt megnyílt a lehetősége a kisebb cégeknek és vállalkozásoknak is arra, hogy olyan minőségű kreatív munkát kapjanak, ami néhány éve még csak a nevesebb ügynökségeken volt elérhető, ami viszont nem megfizethető a számukra!


 Ezzel a kreatívipar egy érdekesebb, pezsgőbb közeg lett, és a lehetősége minden cégnek megvan arra, hogy profi segítséget vegyen igénybe.

3. Mert magától értetődően motiváltak

A szabadúszó kreatívok csak maguknak felelnek, szívből dolgoznak, és magukért felelnek. Amikor egy cég egy szabadúszóval kezd dolgozni, akkor tudhatja, hogy a szakember a saját hitelességével, hírével felel a munkájáért, tehát mindent meg fog tenni a projekt sikeréért. Ha elvállalja a munkát, akkor az azt is jelenti, hogy maximálisan motivált lesz, hiszen csak arra a megbízásra mondanak igent, ami nekik valamiért ténylegesen kell.

4. Mert tartják magukat a megbeszéltekhez

A szabadúszók gyorsan rákényszerülnek arra, hogy optimálisan beosszák az idejüket és fegyelmezetten dolgozzanak. Mivel egyedül vagy kisebb csapatban dolgoznak, ezért kicsi az esélye a váratlan okokból történő csúszásnak. Ezt néha ügyéfélként is meg kell szokni: bizony nem árt, ha a megbízó is tartani tudja a saját ígéreteit (visszajelzések és háttéranyagok bizosítása a megígért időpontra például).

5. Mert gyakran többet nyújtanak, mint amit kérünk tőlük

A freelancerek tudják, hogy ha kiváló munkát végeznek konzisztensen, akkor az ügyfelet hosszabb távra is megnyerhetik maguknak. Egy alkalmazott számára az a fő cél, hogy a főnöke legyen vele elégedett. A szabadúszó viszont az ügyfeleire van “utalva”. Ezért sokszor proaktívan tesznek javaslatokat a saját feladatkörükön kívül eső dolgokkal kapcsolatban is. Ha az ügyfél nyitott egy partnerségi viszony kiépítésére, és nem csak egy “végrehajtót” keres, akkor komoly üzleti értéket nyerhet abból, hogy egy független szakértővel dolgozik együtt, akitől változatos visszajelzéseket, tanácsokat, ötleteket is kap.

6. Mert rugalmasak

Az tény, hogy a freelancer nem azt jelenti, hogy csettintésre bármikor rendelkezésre áll, mivel teljes mértékben ura az ideje beosztásának, és ezzel jellemzően szeret is élni. Ezért a munkaideje eltérhet a szokásostól. Ám ennek előnyei is vannak: egy éjszakai baglyot lehet, hogy képtelenség egy reggel 9-es megbeszélésre hívni, cserébe viszont a délután kiadott munkát még az éjjel megcsinálja, és az ügyfél a reggeli kávé mellett már meg is nézheti azt.

A rendelkezésre állásra azonban náluk mindig van opció: mivel a maguk urai, ezért képesek arra, hogy sokat dolgozzanak rövid idő alatt, akár hétvégén, vagy túlórában, ha úgy érzik, hogy megéri. 

7. Mert tapasztaltak és hatékonyak

A freelancerek többsége már többféle munkaviszonyt kipróbált, több helyen dolgozott. De az ifjú titánokra is igaz, hogy a szabadúszás során gyorsan gyűjtenek tapasztalatot az élet és az üzlet számos területéről. Sokmindent maguknak kell megoldaniuk, és ez a tapasztaalt hasznos tud lenni a megbízók számára.

8. Mert speciális szakértelmekkel rendelkeznek

A freelancernek nincs két teljesen egyforma projektje, minden újabb munkából tanulnak valami újat. Általában a főtevékenységük mellett kisebb-nagyobb mértékben értenek több más dologhoz is, és ez sokszor akár váratlan előnyöket jelenthet a megbízó számára.

9. Mert fejlesztő, innovátor hatással vannak környezetükre

Ez a színes és vegyes tapasztalat sokszor olyan módokon lehet előnyös a megbízó számára, amikre elsőre akár nem is gondolunk. Ezért is érdemes kísérletezni freelancerekkel: saját magunk és cégünk működéséről is hasznos dolgokat tudhatunk meg egy ilyen együttműködés során. A visszajelzéseik, meglátásaik direktebbek és mélyrehatóbbak tudnak lenni. Saját munkájuk során szinte kötelező számukra, hogy képben legyenek a legújabb trendekkel, és ez a szemlélet jó hatással tud lenni az ügyfeleik működésére is.

10. Mert jól menedzselik a projektjeiket

A freelancer számára a priorizálás, az ügyfélkommunikáció, a feladatok menedzsmentje egy művészi szinten végzett állandó kihívás, és ez biztonságot tud adni egy ügyfél számára. Persze nem minden szabadúszó egyformán ügyes ebben, és sok együttműködés fut zátonyra azért, mert nincs egy harmadik, külső szereplő a rendszerben, aki azért felel, hogy a projekt a lehető legjobban haladjon, és a végén ügyfél és megbízott egyformán boldog legyen. Ez az ügynökségek egyik máig meglévő előnye – de ma már erre is vannak alternatívák a freelancing világában. Egyre több kifejezetten projektmenedzsmentre specializálódott freelancer van, a Briefly rendszerében pedig eleve minden freelancer-ügyfél kapcsolatot egy megbízott szakértő projektmenedzser tart kézben, ami óriási biztonságérzetet és kényelmet biztosít mindkét félnek. 

Ez a 10 oka annak, amiért úgy gondoljuk, hogy manapság minden cégnek és vállalkozásnak kell legalább egy-két freelancer partnerséget kiépítenie – ezzel a saját versenyképességére gyakorolja a legpozitívabb hatást.

10 érv, hogy miért éri meg freelancerekkel dolgozni

Címkék:

Tegye közzé észrevételeit