Ennél általánosabb kérdést aligha lehetne feltenni, mégis, van rá válasz.


Szerencsére egyre több nemzetközi szervezet és freelancer célcsoportra lövő globális vállalkozás készít olyan felméréseket, amelyekből gyönyörűen kiolvashatóak jövedelmi adatok.

 Külön öröm, hogy a felmérésekben egyre többször jelenik meg európai, sőt magyar adat is!

 

Mielőtt elmerülnénk a szabadúszó szakemberek pénztárcájában, néhány fontos adalékot szeretnék rögtön az elején hozzátenni:

 

a felmérésben résztvevő freelancerek online munka platformokon dolgoznak (Upwork, Toptal, Guru, Freelancer.com, stb.), az itteni órabérük alapján készültek a riportok.

 

mint minden felmérés, így a cikkhez felhasználtak is, rendkívül általánosak, a céljuk, hogy nagyságrendeket, összefüggéseket, trendeket mutassanak. Így nem érdemes egy az egyben a saját aktuális élethelyzetedre, ügyfélkörödre, bevételeidre alkalmazni az ebben szereplő állításokat.

bár nagyon örülök, hogy vannak kifejezetten magyar adatok is a felmérésekben, az, hogy ezek mennyire reprezentatívak, másik kérdés. Egyelőre érdemes ezeket az adatokat fenntartásokkal kezelni, de mindenhol jelezni fogom, hogy a gyakorlati tapasztalat mit mutat (több száz szabadúszót ismerek – munkaköri kötelesség / szakmai ártalom…).

szabadúszókról beszélünk, nem alkalmazottakról és nem is vállalkozokról. Hogy mi a különbség, arról ebben a cikkben olvashatsz.

az excel mindent elbír, avagy ez az elemzés/ útmutató leginkább játék a számokkal. De ad egy jó rálátást arra, hogyan érdemes szabadúszóként a bevételekről gondolkodni és mik a reális nagyságrendek.

 

Két izgalmas és az én szempontrendszerem szerint jó minőségű felmérés van, amit ehhez a cikkhez felhasználtam. Az egyik a The Public Policy Research Centre (CENTAR) riportja, ami egy innovatív kutatókból álló csapat, akik a munka jövőjét és a digitális gazdaság fejlődését vizsgálják Szerbiában és Délkelet-Európában. Körülbelül negyedévente készítik el a GIGMETAR névre keresztelt riportot, melynek célja, hogy leírja a digitális munka földrajzi helyzetét Szerbiában és Délkelet-Európában a nemek, a jövedelmek és a foglalkozások szempontjából.

 

A másik felmérés a Payoneer – Global freelancer income report 2022 nevű riportja. A Payoneer egy amerikai pénzügyi szolgáltató társaság, amely online pénzátutalást és digitális fizetési szolgáltatásokat nyújt.

 

Na de lássuk a lényeget:

Mennyit kereshetek szabadúszóként online munka oldalakon?

Közép-Kelet-Európában átlagosan 22$-os óradíjért dolgoznak a freelancerek (Payoneer riport), Magyarországon ez 20$ (a Gigmetar riport alapján). 315 forintos USD árfolyammal számolva ez 6.300 Ft-os órabért jelent.


Ez egy átlag, benne van a virtuális asszisztenstől a pénzügyi elemzőn át a szoftverfejlesztőig mindenféle szabadúszó. Ahogy korábban is jeleztem, ez főként a platform munkások órabére.




Vélemény: Ha a saját tapasztalataimat nézem, reális ez az összeg, valóban nagyjából 6000 Ft körül lehet az átlag, de vegyük figyelembe, hogy ebbe az is belefér, hogy van aki 3000 Ft-os órabérért, és van aki 12.000 Ft-ért dolgozik. Nem mindegy milyen terület (online marketing vagy szoftverfejlesztés) és nem mindegy milyen ügyfél (haver, hazai KKV, amerikai vagy nyugat-európai vállalkozás, esetleg nemzetközi startup). Arról nem is beszélve, hogy operatív vagy stratégiai munka, esetleg tanácsadás.

Ha felszorzzuk ezt az összeget egy klasszikus havi 20 nap, 8 órás munkaidővel, az havi 1.008.000 Ft összeget jelent. Ne dőlj a kardodba, ha nem keresel havi 1 millió fölött szabadúszóként, más sem, de legalábbis nem sokan. Akkor se keserdj el, ha meg sem közelíted ezt az összeget. 


Mutatom, hogyan számolj és mik lehetnek a reális elvárások:


A freelancer életmód velejárója, hogy van jópár extra teendő, amit ebbe a 8 órás munkaidőbe be kell építeni és nem jár érte fizetés (nem tudod az ügyfélnek kiszámlázni). Ilyenek az adminisztráció, marketing & kommunikáció (online marketing, személyes márkaépítés, amit viszonylag kevés freelancer hagyhat figyelmen kívül) és az ügyfélszerzés is (persze van, aki fix ügyfélkörrel dolgozik hosszú távon, de ők a kisebbség). Ez a tapasztalataim alapján átlagosan a munkaidő 30%-át viszi el, azaz naponta átlag 5-6 óra marad a számlázható munkára. 

Matek:

(4 hét x 5 nap x 8 óra) – 30% x 6.300 Ft = 705.600 Ft. Ez nem elérhetetlen összeg itthon sem, még főként magyar ügyfelekkel sem, de nagyon nagyon jónak kell lenned a szakmádban és ügyfélmegtartásban is (az ügyfélszerzés csak másodlagos, ha nem tudod megtartani, rengeteg időd megy el az újabb ügyfelek megszerzésére).





Van olyan, aki nem napi 8 órát dolgozik?

Igen, van. Két verzió létezik: van aki többet és van aki kevesebbet (micsoda éleslátás, ugye?).

Az egyik véglet, ha valaki nagyon rápörög a munkára, többnyire ebben nem gátolja párkapcsolat vagy gyerekek (vagy gátolja, na ez a súlyosabb helyzet), ilyenkor a napi 12-14 munkaóra sem ritka és nem heti 5 napot, hanem heti 7 napot dolgozik. Ez hosszútávon nem egészséges, szimpla vagy nagyon komoly kiégés és fizikai tünetek, betegség a vége. Sok ilyet láttam a hazai freelancer közösségben, főleg a pandémia alatti bezártság idején. A pénz nem lehet fontosabb, mint az egészséged, ne csináld ezt sokáig. Ha egy túlhajtott időszak után 6 hónap kell, hogy regenerálódj, szerintem a matek sem jön ki a végén.

A másik véglet és ez lenne szerintem a követendő irány (mi másért, ha nem ezért lesz valaki freelancer), hogy heti 4 napot és napi kb. 6 órát dolgozik valaki, de azt meglehetősen fókuszáltan (ez heti 24 óra, ami javarészt számítógép előtt töltött időt jelent, emellé még beférhet néhány személyes találkozó, esemény részvétel, ami szintén munka).

Ez nem lustaság, hanem annak felismerése, hogy a jó élet alapja a jó időbeosztás: időt és figyelmet szentelni a munkán kívül olyan dolgoknak, mint a család, barátok, kikapcsolódás, feltöltődés, mozgás, egészségtudatos, kényelmes napi 5x-i étkezés és odafigyelés a környezetünkre. A körülöttünk élő emberekre, társadalmi témákra, a természeti környezetre, annak a megóvására. Ez nem görcsös időbeosztást jelent, csak a helyes arányok és fókuszok megtalálását és fenntartását. Ez az életmód elérhető, itthon is egyre több jó példát látok, és anno ezért szippantott be visszavonhatatlanul a freelancer közösség.

A fókuszált munka nemcsak azt jelenti, hogy odafigyelsz arra, amit éppen csinálsz, hanem olyan dologgal foglalkozol, olyan ügyfélkört építesz, ahol a szaktudásodat a legjobb feltételek mellett tudod értékesíteni. És ez nem vagy nemcsak a legmagasabb óradíjat fizető ügyfeleket jelenti, hanem olyan partnereket, akikkel gördülékeny a közös munka, akikkel hatékonyan lehet haladni, fejlődni.

Ez utóbbinál így néz ki a matek: (4 hét x 4 nap x 6 óra) – 30% (1. pont) x 6.300 Ft= 423.360 Ft.
A bevétel nem egyenlő a szabadon elkölthető jövedelemmel!

Maradva a legutóbbi 4 napos munkahétnél, számoljunk tovább. A 423.360 Ft-os összegből  jönnek le az adók (amik közül a magyar freelancerek körében a legjelentősebb a havi KATA 50.000 Ft-os adója + könyvelő, ha van, nagyságrendileg 8.000 Ft + iparűzési adó) és a tevékenységhez kapcsolódó költségek, ha vannak (szoftverek, eszközök, szakmai anyagok és konferenciák díjai). Egy fotósnak vagy videósnak értelemszerűen jóval magasabbak az eszköz költségei, mint egy tanácsadónak.

Mivel itt a nagyságrend a lényeg, számoljunk egy minimális szoftvert és eszközt igénylő freelancer havi 70.000 Ft-os költségével, ami az előbbieket tartalmazza. Így a szabadon elkölthető jövedelem és a mennyit kereshetsz online munka oldalakon kérdésre adható legáltalánosabb, de legjobb válasz: 353.360 Ft-ot.

DE, és itt a lényeg: ezért csak heti 4 napot és napi 6 órát dolgozik! Szakmáját tekintve pedig az asszisztens és a senior szakértő szint között van valahol, átlagosan…
Ugye tudod, hogy sosem fog ugyanazon a napon, ugyanolyan összeg érkezni a bankszámládra?

Ami a további szépsége és egyben nehézsége is a freelancer életmódnak, hogy bár most havi összegekkel kalkuláltunk, a valóságban nagyon ritka, hogy egy szabadúszónak ugyanannyi bevétele van két egymást követő hónapban. Nagyon nehéz átállítani a havi bérhez szoktatott agyunkat, hogy éves bevételben számoljon, de ez is egy olyan dolog amit a szabadság és rugalmasság eléréséhez meg kell tanulni.

A legfontosabb, amit tudnod kell: ez nem egy jobb, szebb, kellemesebb munkavállalási forma, mint az alkalmazotti vagy vállalkozói lét. Nem jár sokkal kevesebb munkával, idővel és aggodalommal. Egyszerűen csak MÁS. Van akinek egy adott időszakban jobban illeszkedik az életmódjához, céljaihoz, van akinek rémálom. Van olyan freelancer aki tud élni az így megteremtett szabadsággal, de van aki évek alatt sem tud olyan életet kialakítani, mint amit anno #freelancelife hashtaggel látott Instán.

Hogy kipóbálni érdemes-e? IGEN! Amíg nem próbáltad, nem tudhatod, hogy neked való-e, másrészt mindenkinek van olyan időszak az életében, amikor nagyon nehéz összeegyeztetni egy alkalmazotti főállást az aktuális élethelyzetünkkel és rugalmasabb keretekre van szükség. Ez lehet egy hosszabb utazás, költözés, tanulás, egy új ötlet kipróbálása vagy a gyerekvállalás.

>> Érdekel a szabadúszás, de nem ismersz senkit, akit megkérdezhetnél róla? Esetleg vannak freelancer ismerőseid, te túl sok a cukormáz a történetükön vagy épp ellenkezőleg, elég sötétnek láttatják ezt az életformát? Számtalan kérdésed van, de nincs aki megbízható, objektív válaszokat adna rá? Jelentkezz egy 90 perces konzultációra, ahol segítünk tisztábban látni.

Mennyit kereshet egy magyar freelancer online munka oldalakon?

Címkék:

Tegye közzé észrevételeit